Morphological differences of reproductive material of native marango (Moringa oleifera Lam.) and improved variety (Moringa oleifera var. PKM)
DOI:
https://doi.org/10.5377/calera.v17i28.6368Keywords:
Morphological parameters, morphological differentiationAbstract
With the aim to contribute to the scientific identification of Moringa oleifera Lam., reproductive material, was carried out a morphological characterization taking account the vegetative and reproductive structures as leaves and branches confi guration and, pods and seeds. The methodology were develop through observation fi eld and measurement of the structures during yield period at Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria (INTA) plantation. The results registered shown values statically different in all variables between the samples, suggesting morphological differentiation.
Downloads
Metrics
References
Comisión Técnica de Fitomed. 2010. Paraíso francés. (en línea). Consultado 16 abr. De 2013. Disponible en http://www.sld.cu/fi tomed/paraiso_frances.htm
Falasca, S; Bernabe, MA. 2008. Potenciales usos y delimitación del área de cultivo de Moringa oleífera en Argentina. Revista vitual REDESMA. Buenos Aires, AR. 16 p.
FAO-OMS (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura); (Organización Mundial de la Salud). 2005. Normas alimentarias FAO/OMS. Comité del Codex sobre residuos de plaguicidas. Reunión 37. (en línea). Consultado 3 feb. 2010. disponible en http://www.codexali mentarius.net/ download/report/641/al28_24s.pdf.
Foidl, N.; Mayorga, L.; Vásquez, W. 1999. Utilización del marango (Moringa oleifera) como forraje fresco para ganado. Conferencia electrónica de la FAO sobre “Agroforesteria para la producción animal en Latinoamérica”. Nicaragua. (en línea). Consultado el 20 de ago. 2014. Disponible en http://www.fao.org/ag/aga/agap/frg/agrofor1/Foidl16.htm
Pascua González, KP. 2014. Ensayo de cuatro procedencias de Marango (Moringa oleifera, Lam) en la Finca Santa rosa, Universidad Nacional Agraria. Tesis Ing. Universidad Nacional Agraria. Managua, NI. 42 p.
Pérez, A; Sánchez, T; Armengol, N; Reyes, F. 2010. Características y potencialidades de Moringa oleífera, Lamark. Una alternativa para la alimentación humana. Pastos y forrajes. Vol. 33. No. 4. Estación Experimental de Pastos y Forrajes “Indio Hatuey”. Matanzas, CU.
Rolof, A; Weisgerber, V; Lang, B. 2009. Enzyklopadie der holzgewachseund atlas der Dendrology. 2da Ed. Weinheim. p 1-8.